sâmbătă, 23 martie 2013

Ornitorincul

Ornitorincul sau platypus

Ornitorincul sau ornithorhinchus anatius face parte, impreuna cu echidna sau furnicarul, din specia monotremelor.
Acesta este un animal in care se impletesc caractere de mamifer avand corpul acoperit cu blana si tepi, pui nascuti din oua dar hraniti cu lapte, de reptila din cauza centurii scapulare cu dispozitie reptiliana, variatii termice ale corpului si orificiile intestinale si sexuale care se deschid in cloaca si de pasare pentru ca fac oua cheratinoase ca rata.

Monotremele sunt singurele care detecteaza campurile electrice generate de contractiile musculare.
Toate aceste animale stravechi traiesc in estul Australia si in insulele invecinate. Ornitorincul este un animal semiacvatic. Animalele au un corp turtit acoperit cu blana, de 50 cm lungime, membre scurte, inzestrate cu cate cinci degete, acoperite, cele anterioare eu o pielita ca de rata, iar cele posterioare in­ zestrate cu un pinten ascutit si mobil. Coa­da este turtita si lata, in aceasta parte acumuland o mare parte din grasimi. Blana ornitorincului este format� din peri desi si aspri, iar te­gumentul cozii poarta urme de solzi. Capul este partea anatomica cea mai stranie, da­ torita ciocului ca de rata cu care se termina. Ciocul ia nastere prin cheratinizarea man­dibulei. Este inzestrat cu doua nari plasate aproape de varf si cu placi masticatoare cor­noase, ce ajuta la sfaramarea viermilor, in­sectelor si molustelor cu care animalul se hraneste.
 
Greutatea ornitorincilor variaza intre 1 si 2 kg, masculii fiind considerabil mai mari decat femelele.
Masculii au in zona genunchilor glande care secreta venin, care din fericire nu este letal pentru om.
Media de viata in salbaticie pare a fi de 11 ani iar in captivitate pana la 17ani.
Isi fac adaposturi pe malurile apelor cu ajutorul gearelor. Traiesc in galerii de aproape 6m care se unesc intr-o camera centrala spatioasa si plina de ierburi uscate.
Galeria este inclinata astfel incat vizuina sa nu fie inundata. Din prudenta animalul mai sapa o iesire de rezerva.
Perioada de imperechere este intre iunie si octombrie. In galeria ei femela depune 2 sau 3 oua de circa 2 cm lungime, avand o coaja elastica. Dupa 20 de zile, sub influenta caldurii corpului matern, ies puii, care au un cioc mic înconjurat de o membran� cir­culara. Cioculetul poate fi folosit ca un fel de ventuza cu care capteaza laptele ce se scurge pe peretii abdominali. Nu rareori, laptele este secretat la suprafata apei, de unde puii il pot consuma, lipaind ca niste rate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu