sâmbătă, 23 martie 2013

Tuatara - fosila vie

Tuatara - fosila vie

tuataraEste unul dintre cele mai rare animale din lume, in acelasi timp fiind, poate, cea mai veche specie dintre toate. Asta deoarece rudele sale cele mai apropiate sunt dinozaurii. Nu doar genetic se aseamana cu acestia, aspectul fizic si miscarile executate pe durata vanatorii amintesc foarte mult de uriasele reptile preistorice. Tuatara (Sphenodon punctatus) este un animal cu totul aparte, facand deliciul oamenilor de stiinta prin ritmul accelerat de evolutie a AND-ului, dar si prin existenta sa indelungata pe Terra. Iar surprizele nu se opresc aici.

Tuatara face parte din clasa reptilelor, fiind unicul reprezentant al ordinului Sphenodontia. Alti reprezentanti ai acestui ordin au trait acum 200 de milioane  de ani pe langa dinozauri. In zilele noastre rudele cele mai apropiate sunt reprezentantii ordinului Squamata, serpii si soparlele. Chiar daca la o privire neatenta tuatara aduce mult cu soparlele, ea NU este o soparla. In clasificarea reptilelor, Tuatara are rezervata o clasa doar a ei.

Exotica “soparla” traieste in Noua Zeelanda, pe aproximativ 30 de insule mici din jurul tarmului acestei tari. Unicitatea si supravietuirea speciei s-a datorat faptului ca arhipelagul neo-zeelandez a fost izolat de restul continentelor timp de mai bine de 80 de milioane de ani.

Odata cu colonizarea Noii Zeelande, avea sa vina si amenintarea pentru aceasta specie. In trecut milioane de Tuatara vietuiau pe cele doua insule mari ale acestei tari. Apoi aici au sosit primii oameni din Polynesia, care au adus cu ei caini si sobolani, ce s-au ospatat abundent cu oua si pui de tuatara. Pana la sosirea europenilor aici, tuatara erau deja disparute de pe insulele mari ale Noii Zeelande.

Nici pe populatiile de soparle de pe insule nu erau ferite. Din nefericire, sobolanul polinesian, este un bun inotator, cucerind si aceste insule. Amenintarea fiind tot mai mare pentru specie, autoritatile neo-zeelandeze au elaborat in 1895 o lege de protejare si conservare a acestei comori nationale.

Unele insule au ajuns sa fie curatate de catre sobolani, care nu au mai lasat in viata nicio reptila. Din fericire, pe alte insule, cei care au disparut au fost rozatoarele, gratie masurilor luate de autoritati.

O descoperire uimitoare avea sa anime sperantele cercetatorilor. In 1989, pe insula Brothers, cu o suprafata de numai 5 hectare, au fost descoperita o populatie de aproximativ 600 de exemplare de tuatara. In urma studiilor, surpriza a fost si mai mare, observandu-se ca aceasta este o noua  sub-specie: Sphenodon guntheri. Exemplare de aici au fost  folosite in programe de reproductie si apoi au fost repopulate alte insule.

Tuatara este atat de autentica incat uimeste continuu oamenii de  stiinta. La o analiza amanuntitat se distanteaza foarte mult de soparle. In primul rand, are cea mai scazuta temperatura a corpului si este reptila care agreeaza cele mai mici temperaturi ale mediului ambiant. Ramane active chiar si la temperaturi de sub 5o Celsius, unde alte reptile ar fi hibernat deja. Si mai curios este faptul ca, la temperaturi peste 28o Celsius,  viata soparlei poate fi pusa in pericol. Ca putine alte reptile, tuatara vaneaza doar noaptea pe racoare. Exceptie fac, exemplarele tinere de tuatara care sunt nevoite sa vaneze ziua, cand adultii dorm, intrucat exemplarele mari nu se dau in laturi de la a-si manca progeniturile.

Tuatara este un animal lent in miscari si cu metabolism pe masura. Abdomenul si coada poseda o suprafata mare d econtact cu solul, fapt ce incetineste mersul reptilei. Foarte rar tuatara isi haituieste prada, de regula asteapta rabdatoare si nemiscata pana cand vreo insecte sau reptila ghinionista ii trece prin fata. Dieta tuatarei este alcatuita preponderent din insecte, in special gandaci, insa nu refuza nici ouale pasarilor, alte reptile, pasari. Aceste reptile pot inota foarte bine, uneori consumand si prada acvatica.

Tuatara locuieste pe tarm, in vizuine sapatae de ea sau de alte animale. Unele exemplare traiesc in simbioza cu specii de pasari acvatice, un fel de albatrosi, cu care impart adapostul. Soparla si pasarea isi apara reciproc cuibul si ouale. Pasarea este activa ziua, iar tuatara noaptea, in acest fel culcusul fiind mereu pazit de catre cineva.

Tuatara este o soparla de un verde-masliniu sau gri,  ce poate ajunge pana la lungimi de 80-100 cm. Tot corpul este strabatut pe linia mediana de o retea de spini, ca cei ai dinozaurilor. La mascul, aceasta creasta este mai bine pronuntata.

Dentitia este una aparte, speciala destinata zdrobirii invelisului tare de cheratina a gandacilor. Maxilarul superior prezinta doua randuri de dinti, intre care se interpune perfect singurul rand de dinti al maxilarului inferior. La tuatara dintii uzati nu sunt schimbati de altii, asa cum se intampla la crocodili. Asa se face ca exemplarele varstnice pot fi edentate total, prada fiind mestecata doar intre gingii.

Nicio alta specie de vertebrata din lume nu mai poseda aceasta caracteristica, si anume al treilea ochi. Acesta este situat  pe partea superioara a craniului si este dotat cu retina, lentile si nerv optic legat direct de creier. Insa nu are valoarea vizuala, intrucat la adulti este acoperit de placi cornoase si tegument. Se pare ca totusi, are rol in reglarea ritmului circadian, fiind capabil sa perceapa cantitatea de lumina pe care o primeste.

tuataraRitmul de reproducere este extrem de lent. Maturitatea sexuala se atinge la 10-20 de ani (mai devreme in captivitate). O femela produce lent ouale, acestea fiind depuse doar o data la 3-4 ani. Ouale fagile sunt lasate in numar de 10-20 si au nevoie de o perioada indelungata de clocire: 12-16 luni. Imediat dupa ce au iesit din oua, puii sunt pe cont propriu.  In medie, in salbaticie, tuatara traiesc 60-80 de ani, insa nu sunt deloc rari indivizii ce depasesc 100 de ani.

Temperatura de clocire influenteaza foarte usor sexul viitorilor pui. La 21o Celsius, va fi un numar egal de masculi si femele. Daca temperatura scade sau creste cu doar un grad, balanta inclina drastic intr-o singura directie, respectiv: la temperatura mai scazuta vom avea mai multe femele, iar la temperatura ridicata predominant masculi.

Vulpoiul vedeta. Povestea celor 8.000 de like-uri primite in mai putin de 24 de ore


vulpeProtv Ad
Un vulpoi „fotomodel” face furori pe Facebook. In cateva ore, doi prieteni pasionati de fotografia wild-life au devenit celebri dupa ce s-au „jucat” cu o vulpe crescuta de un padurar din zona.
Peste 3.000 de share-uri, aproape 8.000 de like-uri si sute de comentarii. Acesta este bilantul fotografiei devenita viral pe Facebook. „In acest weekend am facut o plimbare pe la Sfanta Ana si am avut o surpriza mai mult decat placuta. Am intalnit un vulpoi ce a fost foarte cooperant cu camera foto dupa cum vedeti :). A fost crescut de un padurar din zona, iar acum isi facea veacul pe langa cabana”, scrie pe Facebook Dan Dinu, fotograful care a pozat cu vulpoiul.
Cristian Goga, autorul fotografiei, doctor inginer, stapaneste tainele fotografiei de ani buni. “De vreo 35 de ani ma pasioneaza fotografia, dar nu-mi expun pozele pe retelele de socializare, ci pe un site englezesc specializat in ornitologie. Oricum, sunt incantat de reactia oamenilor, poate in viitorul apropiat am sa-mi fac si eu cont”, povesteste acesta.
Daca pentru Cristian Goga fotografia este o pasiune, pentru Dan este si o profesie. “Din 2007 sunt fotograf profesionist. Am mai multe expozitii, printre care si Romania Salbatica”.
Dan povesteste ca desi intalnirea cu vulpea a fost un lucru neasteptat, isi dorea de mult timp sa realizeze astfel de fotografii. “Anul trecut am stat vreo 20 de ore la panda sa fotografiez o vulpe salbatica, dar degeaba. M-a simtit si a pastrat cel putin 200 de metri distanta. Anul acesta a venit rasplata”, conchide Dan.

Echidna

Echidna

Echidna este un mamifer care face parte din monotreme, la fel ca si platybus sau ornitorincul. Este cel de-al doilea mamifer care se inmulteste prin oua.
Traieste in Australia si Noua Guinee. Cea mai mica specie a fost gasita in Australia. Culoarea difera in functie de zona astfel sunt maro deschis cele din nord si devin inchise la culoare in zona de sud. In Tasmania sunt negrii. Corpul lor este acoperit cu spini lungi si foarte ascutiti, au cam 0,5cm latime.
 
Echidnele au o lungime de 35 pana la 50cm. Masculii cantaresc 6kg iar femelele cam 4kg.
Au un nas lung de 7 sau 8cm si-l folosesc pentru a gasi termitele, principala lor sursa de hrana si pentru a localiza celelalte animale si pericole. Gura se afla la baza nasului si nu are dinti. Limba lor este lunga de 15cm si lipicioasa.
Se inmultesc prin oua care sunt clocite ca si in cazul serpilor. Depun un singur ou care eclozeaza in 10 zile iar puiul masoara 1,45cm lungime si cantareste cam 400mg. Acesta va fi carat in buzunarul mamei timp de 3 saptamani. Dupa ce parasesc buzunarul, puilor incep sa le creasca tepii. Se hranesc cu laptele care curge pe peretii buzunarului.
Media de viata este de 10 ani.

Rex, catelul care isi astepta zilnic la magazin stapanul mort, adoptat de o familie din vecini


Cu ochii lor blanzi si urechile ciulite, cainii chiar sunt cei mai credinciosi prieteni ai omului. Sta marturie si povestea a doi dintre ei, ramasi de curand fara stapani, in Mures.
Cateii ii cautau in fiecare zi la magazin sau pe strada pe oamenii care i-au ingrijit. Suferinta lor a impresionat o familie din vecini, mare iubitoare de animale, care le-a facut loc printre celelalte necuvantatoare pe care le au in grija.
Rex are opt ani si si-a pierdut stapanul in urma cu cateva zile. Omul locuia singur si a murit in urma unui infarct. Cei doi erau nedespartiti, acum insa cainele este ingrijit de niste vecini cu suflet mare.
Oamenii il hranesc si pe Nero, a carui stapana a fost dusa la azil. Cainele, bland, vine parca sa le multumeasca in fiecare zi pentru dragostea lor.
Familia mai are acasa si alti caini. Printre ei, Douglas, un maidanez care a fost adoptat in urma cu trei ani, iar acum este preferatul tuturor: "l-am gasit pe strada, era batut, picioarele din spate ii erau fracturate, era inghetat pe jumatate, nemancat. L-am luat in casa, i-am facut o baie, l-am tratat. L-am tinut in casa trei luni, si-a revenit si de atunci el este cel mai indragi".
Sa hranesti atatea guri nu e usor, dar proprietarii impart cu bucurie putinul pe care-l au.
Kacso Magdolna, localnica: "Cam la 2 saptamani le cumparam hrana uscata, 60 de kilograme, si zilnic le pregatim mancare gatita din tacamuri de pui, cam 5-6 kilograme de tacamuri de pui, cu paine uscata, cu orez".
Cateii sunt la zi si cu vaccinurile, cu toate ca familia s-a inmultit cu opt puisori de caine din rasa ciobanesc german.

Cand ii vad pe prietenii lor necuvantatori cat sunt de fericiti, proprietarii nu se mai gandesc la greutati sau cheltuieli.

Petrecere pentru… animale! Un grup de voluntari strange bani pentru cateii si pisicile fara adapost


catelProtv Ad
In weekend poti sa te distrezi… pentru catei si pisici. Un grup de voluntari din Timisoara vrea sa stranga bani pentru animalele abandonate, printr-o petrecere caritabila.
Un grup de voluntari care s-au unit in 2011 pe o retea de socializare, organizeaza sambata o petrecere caritabila prin care intentioneaza sa obtina fonduri pentru a hrani si ingriji mai multe animale abandonate pe strada. Acestia au reusit pana acum sa gaseasca zeci de stapani pentru catei si pisici, atat in Timisoara, cat si in strainatate.
Evenimentul va avea loc sambata, de la ora 21:00, intr-o cafenea dintr-un centru comercial, pe strada Calea Sever Bocu nr. 2 (Calea Lipovei) si va fi unul relaxant, cu muzica, iar intrarea se va face pe baza unui bilet care costa 10 lei. Banii vor fi folositi pentru a cumpara mancare, pentru a ingriji animalele ranite si pentru vaccinare. De asemenea, timisorenii care vor veni la petrecere pot dona bani sau mancare pentru animale, care vor fi folosite in aceleasi scopuri.
Cu aceasta ocazie, grupul de voluntari va pune bazele unei asociatii, care se va ocupa cu protectia animalelor fara stapan.

Asociatia ACT Timisoara vizeaza reducerea numarului de animale abandonate pe strazi, sterilizarea, tratarea lor in caz de nevoie, promovarea si intermedierea adoptiei interne sau externe a acestora. Pentru gestionarea eficenta a populatiei canine din oras e nevoie si de sprijin din partea autoritatilor locale, dar si a societatii civile, prin responsabilizarea acesteia, dar si printr-o schimbare a mentalitatii”, a declarat Diana Mihai, una dintre voluntarele asociatiei.
Pana in acest moment, aproape 80 de persoane si-au anuntat deja prezenta pe retea de socializare.

Targoviste: O femeie de 87 de ani a murit dupa ce cainele sau a muscat-o de gat, maini si picioare


O femeie de 87 de ani, din Targoviste, a murit, luni dupa-amiaza, dupa ce cainele sau pe care il avea in curte a muscat-o de gat, maini si picioare, transmite corespondentul Mediafax.
Potrivit reprezentantilor IPJ Dambovita, tragedia a avut loc in cartierul targovistean Matei Voievod, la fata locului sosind imediat copiii batranei, o femeie si un barbat, acesta din urma fiind si el muscat de caine, fara sa necesite insa internarea in spital.
"Politia municipiului Targoviste a fost sesizata de o femeie din municipiul Targoviste ca soacra sa, in varsta de 87 de ani, a fost atacata la gat de cainele pe care il detinea la domiciliu. O echipa de cercetare s-a deplasat la fata locului, in urma cercetarilor efectuate stabilind ca femeia in varsta de 87 de ani a fost muscata in zona gatului, dar si pe maini si picioare, de propriul caine, dupa ce acesta a scapat din lantul cu care era legat, femeia decedand ulterior", a declarat purtatorul de cuvant al IPJ Dambovita, agent principal Raluca Florescu.
Primele date ale medicului veterinar al zonei arata ca animalul era de aproape trei ani in curtea batranei, fiind luat, cel mai probabil, de pe strada, cainele avand vaccinul antirabic facut in tipul sarbatorilor de iarna, la sfarsitul anului trecut.
Din relatarile copiilor batranei si ale vecinilor si din cercetari a reiesit ca, initial, batrana a vrut sa duca gainile din curte spre cotet, moment in care, in mod inexplicabil, cainele s-a smuls din lant si s-a repezit la ea.
Prima agresiune a avut loc in curte, iar victima s-a refugiat speriata in dormitorul casei, unde animalul a continuat sa o muste, provocandu-i rani grave in zona gatului, dar si leziuni la maini si la picioare.
Ulterior, la fata locului au venit si copiii batranei, alertati de cele intamplate, iar baiatul batranei, un barbat de aproximativ 60 de ani, a fost muscat si el de caine, la o mana si la un picior, dar ranile nu-i pun viata in pericol, el neavand nevoie de internare in spital, ci doar tratament.
Cainele a fost ridicat de Serviciul de ecarisaj al Primariei municipiului Targoviste si urmeaza sa fie monitorizat medical de catre medicii veterinari pentru a se stabili cauza comportamentului agresiv al acestuia.
La ora transmiterii acestei stiri, o echipa de criminalisti continua cercetarile la casa batranei si ridica probe, trupul neinsufletit al acesteia urmand sa fie preluat de o echipa a Serviciului Medico-Legal Dambovita si transportat la morga din Targoviste pentru efectuarea necropsiei.

Molia colibri

Molia colibri

molie Molia colibri (Macroglossum stellatarum)

Incredibil! O pasare colibri in Romania! Aceasta e prima reactie pe care am avut-o atunci cand am vazut pentru prima oara aceasta creatura unica. Iar confuzia mea e pe deplin argumentata: da din aripi rapid si zgomotos si planeaza deasupra florilor, din care extrage nectarul cu ajutorul unei trompe. Insa nu e micuta pasare colibri ci o molie, cu totul deosebita si in cadrul familiei sale. Macroglossum stellatarum, molia colibri sau molia sfinx, este un reprezentant aparte al ordinului Lepidoptera ( al fluturilor si molilor), care spre norocul nostru poate fi vazut si la noi in tara.

Molia colibri traieste in regiunile calde de pe toate continentele, exceptand Antarctica. In Europa, traieste din Marea Britanie pana in Rusia si din Norvegia pana  la Marea Mediterana. Unele exemplare migreaza toamna din nord spre tarile sudice, insa cele mai multe molii ierneaza in locurile de bastina.

Moliile colibri isi fac aparitia la inceputul primaverii, incepand cu luna martie (in tarile sudice unde temperaturile sunt mai ridicate) pana in luna mai (in nord). Gradinile cu  flori sunt preferatele lor, insa le putem vedea si in parcuri, pasuni, liziera padurilor, tufisuri etc.

Exista cateva plante cu flori pentru care fascinanta molie dezvolta o imensa pasiune: iasomia, caprifoi (Mana Maicii Domnului), hurmuz, petunia, maces.

Molia viziteaza fiecare floare pentru a-i colecta nectarul delicios. Cu ajutorul probocisului, un tube asemanator cu un pai, relativ lung, insecta extrage nectarul din flori. La fel ca si pasarea colibri, molia sfinx zboara in dreptul florii, dand rapid din aripi, astfel incat poate fi auzit sunetul facut de aripile  ce  agita aerul. Dupa ce o floare a fost secata de nectar, molia se muta la alta.

Molia colibri este unicat in cadrul familiei molilor. Este printre putinele molii ce este activa si pe timpul zilei. Indiferent de vremea de afara molia sfinx pleaca sa se hraneasca, chiar si pe ploaie. Corpul acoperit de perisori fini, este impermeabil. Maximul de activitate este realizat seara, la asfintit, insa insecta poate fi vazuta in orice moment al zilei colindand plantele cu flori.

Se pare ca molia are o memorie si un vaz foarte bine-dezvoltate. Insecta se intoarce de fiecare data la planta- gazda, unde innopteaza. Are abilitatea de a recunoaste culorile (prefera florile albe sau cle deschise la culoare).

Dupa imperechere, femela gravida depune ouale pe frunzele plantelor din  genul Galium cunoscute la noi ca si tarita sau lipicioasa. Oulae sunt mici, ovalare, de culoare verde deschis. Pe dosul unei frunze este depus un singur oua. Avand in vedere ca la o singura serie sunt depuse aproximativ 200 de oua, femela molie are foarte mult de munca. Intr-un singur an pot fi depuse 4- 5 serii de oua, in functie de temperatura de afara.

Dupa 7 zile larvele eclozeaza. La inceput sunt galben pal, insa dupa a doua naparlire devin verzi cu o linie longitudinala galbena. La extremitatea caudala prezinta un carlig. Larvele se hranesc cu planta pe care au eclozat pana trec in stadiul de pupa (dupa 20 de zile). Pupa este maronie, invelita intr-un cocon matasos. Poate ramane atasata de planta gazda sau poate cadea pe sol.

molie colibriAdultul are o anvergura a aripilor de 45-50 de mm. acestea sunt de culoare maronie, cu desene fine de culoare neagra. Aripile posterioare sunt portocalii. Corpul este relativ masiv si se termina cu o coada-evantai. Proboscisul, atunci cand insecta nu se hraneste, este tinut incovoiat sub barbie.

Molia sfinx nu produce dauna gradinilor pe care le viziteaza. Ba din contra, ofera servicii gratuite de polenizare plantelor. In momentul in care viziteaza o floare, corpul paros se incarca cu polen, care este imprastiat pe urmatoarele flori ce vor fi vizitate.

S-a observat ca molia colibri este destul de relaxata in prezenta omului. Cu un aparat foto profesional puteti obtine poze nemaipomenite cu aceasta incredibila insecta. Chiar daca nu avem pasari colibri in Romania, micuta molie, le suplineste cu brio locul.

O noua taxa pentru timisoreni. Daca ai mai mult de trei catei, esti bun de plata!


cateiProtv Ad
Iubitorilor de animale din Timisoara li se pregateste o noua taxa. Cei care doresc sa creasca mai mult de doua animale de companie la bloc sau patru la casa, vor fi nevoiti sa plateasca o taxa anuala la bugetul local.
UPDATE Consiliul Local a aprobat astazi proiectul de hotarare prin care stabileste ca timisorenii care au in gospodarie mai mult de doi caini si doua pisici, vor plati o taxa speciala pentru animalele de companie. Totusi, primarul Nicolae Robu a revenit asupra unei decizii.  
Este vorba despre un proiect de hotarare care va fi supus votului in sedinta de plen a Consiliului Local, la sfarsitul lunii viitoare. Daca proiectul trece de votul consilierilor locali, persoanele care detin mai mult de doua animale de companie in apartamente, vor trebui sa achite la bugetul local o taxa in plus. Nu vor scapa de noua taxa nici persoanele care locuiesc la casa. Asta in cazul in care nu vor detine mai mult de doi caini si doua pisici.

Administratia locala motiveaza ca aceasta masura trebuie luata pentru a descuraja abandonul animalelor pe strada.

Atunci cand un animal face pui, multi dintre ei ajung in strada.Cheltuim sume foarte mari pentru a rezolva problema cainilor fara stapan si trebuie sa actionam la nivelul cauzelor care au condus la inmultirea lor, la asemenea proportii si nu doar la efecte”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Un alt argument al primarului a fost ca in 2012, peste 1.000 de timisoreni au fost muscati de cainii fara stapan si nu s-ar fi ajuns la aceasta situatie, daca exista un plan clar pentru reducerea animalelor pe strazile orasului. Mai multe asociatii pentru protectia animalelor nu sunt de acord cu aceasta noua gaselnita a edililor. Printre acestea se numara si Pet Hope, una dintre cele mai mari asociatii de protectia animalelor din Timisoara.

Nu este normal ca o administratie locala sa limiteze numarul de animale de companie pe care il poti avea in gospodarie. Daca proiectul de hotarare va ramane in forma actuala, noi ne vom adresa instantei pentru ca este ilegal sa iti spuna cineva cate animale ai voie sa cresti in propria ta curte”, a declarat Ruxandra Bizera, membra a asociatiei Pet Hope.

In momentul de fata, edilii nu au stabilit care va fi valoarea taxei, insa o vor face in urmatoarele doua saptamani. Tot peste doua saptamani, la urmatoarea sedinta a Consiliului Local, edilii vor vota si taxa pentru caine, prin care timisorenii vor trebui sa plateasca pentru fiecare caine nesterilizat.
 

Broasca raioasa cu bijuterii


Broasca raioasa cu bijuterii (Incilius gemmifer)

broasca raioasaIn contrast cu numele sau sugestiv, putin cunoscuta brosca cu bijuterii este un amfibian de dimensiuni medii, care prezinta un colorit mai degraba uniform, adesea avand o fasie de culoare inchisa in mijlocul spatelui, in partea de jos a acestuia. Capul este relativ mare, cu o foarte redusa creasta parietala si cu o creasta extinsa aflata deasupra deschizaturilor urechilor.

Ca si alti membri ai familiei Bufonidae, specia Incilius gemmifer prezinta doua glande parotide proeminente, aflate chiar in spatele capului, desi, comparativ cu alte specii din genul Incilius, acestea sunt relativ mici si aplatizate. Creste in lungime pana la 8 cm.

Broasca raioasa cu bijuterii este indeapropae inrudita cu specia Incilius mazatlanensis, diferentiindu-se de aceasta prin dimensiunile mai reduse ale crestei parietale si a glandelor parotide. Taxonomia speciei este, oricum, in curs de revizuire.

Incilius gemmifer este cunoscuta numai in regiunea centrala de coasta a statului Guerrero, Mexic, unde a fost inregistrata numai in zonele de ses de la nord si vest de osarul Acapulco. Habitatul sau natural il reprezinta padurile uscate si cele de foioase si nu a fost vazuta niciodata in afara zonelor precizate anterior.

Practic nu se cunoaste aproape nimic referitor la biologia acestui amfibian. Deseori broasca a fost inregistrata atat in preajma iazurilor temporare, cat si pe bancurile de nisip ale raurilor. La fel ca majoritatea membrilor familiei  Bufonidae si aceasta specie traieste, probabil pe pamant, miscandu-se cu ajutorul sariturilor scurte si isi depune ouale in apa, in locuri pline de vegetatie. Secretiile toxice ale glandelor parotide din spatele capului ajuta animalele sa se apere de pradatori.

Cei 30 de caini omorati pe camp au fost impuscati de vanatori. "Puteau haitui animalele salbtice"


Dupa trei de zile de anchete, politistii din Calarasi vin cu primele concluzii in cazul cainilor omorati pe camp. Toate animalele au fost impuscate de vanatori, ingrijorati, chipurile, ca patrupedele ar putea haitui animalele salbatice.
Fondul de vanatoare 37 Mitreni, judetul Calarasi. In acest loc a fost pecetluita soarta celor 30 de caini gasiti morti pe marginea drumului. In urma anchetelor, politistii au stabilit ca patrupedele au fost impuscate de vanatori in cadrul unor actiuni de combatere a daunatorilor.
Care sunt legale, sustin reprezentantii Asociatiei de Vanatori Oltenita. Au recurs la aceasta solutie pentru ca altfel, spun ei, haita de caini ar fi facut prapad printre animalele salbatice.
Politistii nu s-au lamurit daca actiunea a fost legala.
"Vom stabili in ce perimetru au fost impuscati cainii si daca pot fi considerati daunatori", a declarat Ramona Tudor, purtator de cuvant IPJ Calarasi.
Ancheta trebuie extinsa si asupra celor care au decis ca animalele sa fie scoase din adapost si abandonate pe camp. Mai mult de jumatate din cainii impuscati aveau crotalii si apartineau adapostului din Oltenita.
Primaria, detinatoarea spatiului, nu comenteaza situatia. Si organizatia care trebuie sa aiba grija de caini in baza acordului semnat cu autoritatile locale pastreaza tacerea.
De mentionat este si faptul ca din adapostul din Oltenita au fost eliberate aproximaptiv 100 de patrupede ce pot avea oricand aceeasi soarta tragica. Sunt vehiculate doua motive ale abandonului: fie nu au mai avut bani de mancare, fie au vrut sa elibereze cladirea pentru renovare.
Cei care vor fi gasiti vinovati de moartea animalelor risca pana la 3 ani de inchisoare.

Care este numele adevarat al celei mai faimoase pisici din lume, Grumpy Cat


Grumpy CatProtv Ad
Grumpy Cat a devenit vedeta pe internet, dupa ce fratele stapanei sale, din Arizona, SUA, a postat pe site-ul Reddit o fotografie a felinei.
Bryan Bundesen, fratele stapanei pisicii, Tabatha Bundesen, a postat, in septembrie anul trecut, pe internet o poza a lui Tardar Sauce (n.r. Sos Tartar) – numele adevarat al lui Grumpy Cat (n.r. Pisica Morocanoasa – porecla primita din cauza minei suparate pe care o poarta tot timpul pe fata). Si a fost de ajuns o singura imagine pentru ca Tardar Sauce sa devina la fel e faimoasa ca orice star de la Hollywood, scrie starpulse.com.
In decembrie, a fost invitata la emisiunea americanaToday Show. Iar weekend-ul trecut, micuta felina a facut senzatie la South By Southwest Music, Film and Interactive Festival, in Austin, Texas, unde a fost solicitata pentru fotografii de fanii care au asteptat cu orele la coada sa o intalneasca.
"Nu ma deranjeaza atentia. Ma bucur sa vad ca pisica mea ii face pe oameni fericiti", a spus stapana lui Grumpy Cat.
Felina are site oficial de internet si pagini de FacebookTwitter si Tumblr. Tabatha doneaza o parte din profitul facut de Grumpy Cat pe internet si din aparitii publice si televizate adaposturilor de animale din Arizona.
Si chiar daca pare ca Tardar Sauce este mai mereu in lumina reflectoarelor si tot timpul suparata, stapana felinei de 11 luni a declarat ca 99% din timp este o pisica absolut normala si... fericita.
"Noi credem ca arata atat de morocanoasa incat nu poti sa nu simti fericire cand o privesti. Este o metoda de eliberare de stres pentru toata lumea", a spus si Bryan Bundesen.

Ornitorincul

Ornitorincul sau platypus

Ornitorincul sau ornithorhinchus anatius face parte, impreuna cu echidna sau furnicarul, din specia monotremelor.
Acesta este un animal in care se impletesc caractere de mamifer avand corpul acoperit cu blana si tepi, pui nascuti din oua dar hraniti cu lapte, de reptila din cauza centurii scapulare cu dispozitie reptiliana, variatii termice ale corpului si orificiile intestinale si sexuale care se deschid in cloaca si de pasare pentru ca fac oua cheratinoase ca rata.

Monotremele sunt singurele care detecteaza campurile electrice generate de contractiile musculare.
Toate aceste animale stravechi traiesc in estul Australia si in insulele invecinate. Ornitorincul este un animal semiacvatic. Animalele au un corp turtit acoperit cu blana, de 50 cm lungime, membre scurte, inzestrate cu cate cinci degete, acoperite, cele anterioare eu o pielita ca de rata, iar cele posterioare in­ zestrate cu un pinten ascutit si mobil. Coa­da este turtita si lata, in aceasta parte acumuland o mare parte din grasimi. Blana ornitorincului este format� din peri desi si aspri, iar te­gumentul cozii poarta urme de solzi. Capul este partea anatomica cea mai stranie, da­ torita ciocului ca de rata cu care se termina. Ciocul ia nastere prin cheratinizarea man­dibulei. Este inzestrat cu doua nari plasate aproape de varf si cu placi masticatoare cor­noase, ce ajuta la sfaramarea viermilor, in­sectelor si molustelor cu care animalul se hraneste.
 
Greutatea ornitorincilor variaza intre 1 si 2 kg, masculii fiind considerabil mai mari decat femelele.
Masculii au in zona genunchilor glande care secreta venin, care din fericire nu este letal pentru om.
Media de viata in salbaticie pare a fi de 11 ani iar in captivitate pana la 17ani.
Isi fac adaposturi pe malurile apelor cu ajutorul gearelor. Traiesc in galerii de aproape 6m care se unesc intr-o camera centrala spatioasa si plina de ierburi uscate.
Galeria este inclinata astfel incat vizuina sa nu fie inundata. Din prudenta animalul mai sapa o iesire de rezerva.
Perioada de imperechere este intre iunie si octombrie. In galeria ei femela depune 2 sau 3 oua de circa 2 cm lungime, avand o coaja elastica. Dupa 20 de zile, sub influenta caldurii corpului matern, ies puii, care au un cioc mic înconjurat de o membran� cir­culara. Cioculetul poate fi folosit ca un fel de ventuza cu care capteaza laptele ce se scurge pe peretii abdominali. Nu rareori, laptele este secretat la suprafata apei, de unde puii il pot consuma, lipaind ca niste rate.

Ce a descoperit o femeie in punga de cumparaturi. "Am crezut ca este ultima zi din viata noastra"


O femeie din Marea Britanie a fost socata sa descopere in pungile de cumparaturi un scorpion. VIU!
Amanda Johnstone isi despacheta cumparaturile atunci cand a gasit un scorpion viu, de 8 centimetri, intr-una dintre pungi.
Acesta a fugit spre fiul femeii, Ross, in varsta de sase ani, si spre mama ei, Gloria, care a fugit, ingrozita, din calea creaturii.
Amanda si-a schemat de urgenta nepotul, Andrew, in varsta de 29 de ani, care a reusit sa prinda scorpionul cu un borcan. Intre timp, ea a sunat la protectia animalelor, pentru ajutor.
"Ross a inceput sa tipe: 'Scorpion, scorpion!'. L-am vazut si mi-am spus: 'Doamne, acesta este un nenorocit de scorpion'. Mama mea tocmai ce isi inlocuise genunchii. Nu am vazut-o niciodata miscandu-se atat de repede - operatia a fost in mod clar un succes. Am fost absolut ingrozita. Credeam ca sunt toti letali", a marturisit Amanda.
Creatura a fost mai apoi identificata ca scorpionul nord-american de desert - o specie care nu este letala. Se crede ca a ajuns in magazin intr-un transport de banane.
"Scorpionii de desert nu sunt letali, insa intepatura acestora poate provoca o durere care variaza de la cea asemanatoare unei intepaturi de albina pana la inflamatii serioase si stare generala de rau", a declarat o reprezentanta a autoritatilor pentru The Sun.

Castorul


Castorul (Castor fiber)

Castor fiberFamilia castorilor (Castoridae) cuprinde un singur gen actual. In trecut castorul se bucura de o larga raspandire in emisfera nordica, pe langa majoritatea apelor din Europa si in Asia, fiind destul de comun si in America. Denumit si “biber” sau “fiber”, castorul din Eurasia (Castor fiber), cu lungimea variind intre 75 si 95 cm., este unul dintre cei mai mari rozatori existenti. Spre deosebire de acesta, castorul canadian (C. canadensis), originar din America de Nord, are craniul ceva mai ingust si culoritul mai inchis.

Ca loc de trai castorii isi aleg un lac, un  rau sau un parau, ale carui maluri sunt bogate in pasuni. Aceste locuri sunt potrivite pentru constructiile lor, in forma de colibe, zagazuri sau sate. Nici un alt mamifer cunoscut nu are geniul arhitectural al castorilor. In cazul in care nu exista un lac potrivit pentru a-si construi barlogul, castorii isi fac propriul lac, construind un baraj pentru a opri un rau. Animale izolate, castorii ocupa o galerie subterana simpla, asemanatoare cu cea de vidra. Dupa ce isi aleg locul, ei se folosesc de incisivii masivi si taiosi pentr a roade trunchiurile copacilor, reducandu-le grosimea cu peste 50 cm., in cateva minute. Copaceii astfel doborati in susul raului plutesc in aval de-a lungul unor canale special sapate in acest scop. Castorii infig cateva bete in pozitie verticala in albia raului si cara lemnul doborat si crengile cu frunze peste acesti suporti. Folosindu-se de pietre, preseaza apoi vegetatia si o intaresc cu mal din malul raului. Constructia sub forma de baraj poate atinge pana la 30 m lungime si 3 m inaltime, avand o latura abrupta in susul raului si una cu panta mai blanda in josul raului. Odata finalizat acest baraj care mentine apa la un nivel constant, castorii trec la construirea vizuinii: un edificiu urias din mal, papuris, bete si pietre, cu o inaltime de 1.8 m si un diametru de 12 m. Aceste “cetati” - movile in forma de cuptor, cuprind in interior o platforma de dormit, aflata deasupra nivelului apei, camera de locuit si camari de proviz  ii. Pentru a se proteja de pradatori (ursi, limacsi) accesul se face inot, pe sub apa.

“La mijlocul iernii, castorii tineri isi cauta un partener de reproducere, cu care raman in majoritatea cazurilor pana la sfarsitul vietii. Castorii se reproduc la sfarsitul iernii, in luna februarie, iar perioada de gestatie dureaza aproximativ 100 de zile. De obicei, o femela da nastere la 5-8 pui. Puii se nasc cu blana, cu ochii deschisi si avand dintii incisivi dezvoltati. Puii raman cu parintii pana la maturitate.” (Sursa: wikipedia.org)

Deoarece activitatea lor se desfasoara in tot cursul anului, castorii reusesc sa transforme aproape in intregime peisajul populat de ei. Astfel ca, pe intinderi vaste, malurile apelor au ramas despadurite. Pagubele provocate de castori, precum si goana pentru obtinerea blanii lor pretioase au condus la o vanare intensa si, in unele locuri, la eliminarea acestor mamifere.

Desi in trecut au trait si pe teritoriul tarii noastre, in prezent castorul se mai gaseste in Germania, in regiunile gurilor de varsare a Muldi, pe Elba si pe unii afluenti mai mici. Astfel ca, in noiembrie 2006, Romania a important din Germania un numar de 21 de castori in vederea repopularii zonei Vaii Argesului cu exemplare din acesta specie, conform anuntului facut de Petru Lificiu, ministrul Mediului din acea perioada.

Ce a adus un caine acasa, in gura. Stapanii au sunat imediat la politie. VIDEO


LukeProtv Ad
Un caine din Oklahoma a ajuns acasa, sambata, cu un nou-nascut mort in gura.
Femeia care are grija de casa a declarat ca Luke, un metis de 6 luni, a ajuns acasa cu un copil mort, care cantarea intre 1,36 si 2,26 kilograme.
"Il ducea ca pe un pui de caine si mi l-a pus la picioare", a povestit femeia pentru autoritati.
Femeia a subliniat ca trupul neinsufletit al micutului nu prezenta urme de traume si ca Luke nu ar face rau nimanui. Aceasta crede ca patrupedul voia sa il ajute pe copil.
"Cred ca l-a gasit, l-a luat si l-a adus", a spus ingrijitoarea.
Potrivit autoritatilor americane, copilul este de sex feminin.
"Nu stim de unde e copilul. Nu stim daca a fost nascut afara sau daca cineva i-a dat nastere, iar apoi l-a aruncat afara", a declarat capitanul de politie Dexter Nelson pentru KFOR, citat de huffingtonpost.com.
Legistii incearca sa determine acum daca copilul s-a nascut mort.
Potrivit presei americane, Luke se plimba de obicei pe o zona destul de extinsa, pe care acum autoritatile cauta dovezi care sa dezlege acest mister.